Υλικά:
Για τα μακαρόνια:
-
500 γρ. μακαρόνια Νο. 2 ή πέννες
-
2 αυγά
-
150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
-
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Για τον κιμά:
-
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. κρασί (προαιρετικά)
-
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή τριμμένες ντομάτες
-
1 κ.σ. πελτές
-
Κανέλα, μπαχάρι, δάφνη (προαιρετικά)
-
Αλάτι & πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
-
1 λίτρο γάλα
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. αλεύρι
-
1 αυγό + 1 κρόκος
-
Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
-
100 γρ. τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
Εκτέλεση:
1. Κιμάς:
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
-
Προσθέτεις τον κιμά και τον «σπάς» καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
-
Σβήνεις με το κρασί (αν βάλεις), βάζεις τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζεις για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
2. Μακαρόνια:
-
Βράζεις τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο λέει η συσκευασία.
-
Στραγγίζεις, προσθέτεις βούτυρο, αυγά και το τυρί. Ανακατεύεις καλά.
3. Μπεσαμέλ:
-
Ζεσταίνεις το βούτυρο, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις 1-2 λεπτά.
-
Ρίχνεις σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει.
-
Όταν πήξει, κατεβάζεις από τη φωτιά, βάζεις το αυγό, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο τυρί.
4. Συναρμολόγηση:
-
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί βάζεις τη μισή ποσότητα μακαρονιών.
-
Ρίχνεις όλο τον κιμά, απλώνεις ομοιόμορφα.
-
Ρίχνεις τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύπτεις με την μπεσαμέλ.
-
Πασπαλίζεις με έξτρα τυρί.
5. Ψήσιμο:
-
Ψήνεις στους 180°C για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
-
Άφησέ το 20 λεπτά να «σταθεί» πριν το κόψεις.
