Υλικά (για 2-3 άτομα)
-
250 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
-
300 γρ. μανιτάρια (λευκά ή ανάμεικτα – π.χ. πλευρώτους, πορτομπέλο, λευκά champignon)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
-
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας (ζεστός)
-
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για άρωμα
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία ζωμού:
Ζέστανε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και κράτα τον σε χαμηλή φωτιά να μένει ζεστός.
-
Σοτάρισμα μανιταριών:
Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάλε 1 κ.σ. βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο.
Πρόσθεσε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρισε 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βγάζεις και τα κρατάς στην άκρη.
-
Βάση ριζότο:
Στο ίδιο σκεύος, βάλε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρισε μέχρι να γίνει διάφανο (όχι να πάρει χρώμα). Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε 2-3 λεπτά να “γυαλίσει”.
-
Σβήσε με κρασί:
Ρίξε το λευκό κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί.
- Πρόσθεσε τον ζωμό σιγά-σιγά:
Ρίξε μία κουτάλα ζεστού ζωμού και ανακάτευε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί, ρίξε άλλη μία κουτάλα.
Επανάλαβε τη διαδικασία για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι “αλ ντέντε” (να κρατάει λίγο στο δόντι).
-
Τελική φάση:
Λίγο πριν το τέλος, πρόσθεσε τα μανιτάρια. Όταν το ρύζι έχει απορροφήσει σχεδόν όλο τον ζωμό, βγάλε το από τη φωτιά.
Πρόσθεσε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακάτεψε δυνατά (να γίνει κρεμώδες), δοκίμασε αλάτι-πιπέρι και σκέπασε για 2 λεπτά να “ξεκουραστεί”.
-
Σερβίρισμα:
Πασπάλισε με έξτρα παρμεζάνα και λίγο φρέσκο μαϊντανό ή θυμάρι. Συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
