Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι) σε μερίδες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
-
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
-
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (ή 2 ώριμες φρέσκες)
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 δαφνόφυλλο
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ:
-
1 κιλό πατάτες
-
50 γρ. βούτυρο
-
100 ml γάλα
-
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Ζεσταίνεις ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζεις το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές.
-
Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρεις για λίγα λεπτά.
-
Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτεις τις ντομάτες, τον πελτέ, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
-
Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις και αφήνεις να σιγοβράσει για 1½–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Για τον πουρέ:
-
Βράζεις τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
-
Τις πολτοποιείς και προσθέτεις το βούτυρο και το γάλα σιγά σιγά μέχρι να γίνει βελούδινος.
-
Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο αν θέλεις.
