Υλικά:
-
4 φιλέτα σολομού (περίπου 180–200 γρ. το καθένα)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
-
1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά, αλλά δίνει άρωμα)
-
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή light αν προτιμάς)
-
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
-
1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος (και λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα)
-
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
-
Ψήσε τον σολομό:
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Αλάτισε και πιπέρωσε τα φιλέτα.
- Ψήσε τα με το δέρμα προς τα κάτω για 4–5’ σε μέτρια φωτιά.
- Γύρισέ τα απαλά και ψήσε άλλα 2–3’, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν εσωτερικά (να παραμείνουν ζουμερά).
- Βγάλε τα φιλέτα και άφησέ τα στην άκρη.
-
Ετοίμασε τη σάλτσα:
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίξε το βούτυρο να λιώσει.
- Πρόσθεσε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κρασί και τη μουστάρδα.
- Ανακάτεψε 1–2’ να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ.
- Ρίξε την κρέμα γάλακτος και χαμήλωσε τη φωτιά.
- Μόλις δέσει ελαφρά η σάλτσα, πρόσθεσε τον άνηθο.
-
Σερβίρισμα:
- Βάλε τα φιλέτα σε πιάτο και περίχυσε με τη σάλτσα.
- Γαρνίρισε με λίγο φρέσκο άνηθο και λεπτές φέτες λεμονιού.
