Υλικά (για ~40 μελομακάρονα)
Για τα μελομακάρονα
-
1 ποτήρι ελαιόλαδο
-
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1/2 ποτήρι κονιάκ
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1 κ.γ. σόδα
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
~1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Για το σιρόπι
-
2 ποτήρια μέλι
-
2 ποτήρια ζάχαρη
-
2 ποτήρια νερό
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
Φλούδα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα
-
Καρύδια χοντροκομμένα
-
Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζύμη
-
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις λάδια, ζάχαρη, χυμό, ξύσμα και κονιάκ.
-
Διαλύεις τη σόδα μέσα στον χυμό.
-
Προσθέτεις κανέλα, γαρύφαλλο και μπέικιν.
-
Ρίχνεις σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνεις απαλά (όχι πολύ!).
Πλάσιμο – Ψήσιμο
-
Πλάθεις οβάλ μελομακάρονα και τα χαράζεις ελαφρά με πιρούνι.
-
Ψήνεις στους 180°C, αντιστάσεις, για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σιρόπι
-
Βράζεις όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
-
Το σιρόπι καυτό, τα μελομακάρονα κρύα.
Μέλωμα
-
Βουτάς τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 10–15 δευτερόλεπτα.
-
Πασπαλίζεις με καρύδια.
