ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Σοκ: Το μαγείρεμα σε γκαζάκι παράγει έως και 100 φορές πιο επικίνδυνα σωματίδια από έναν σωλήνα εξάτμισης αυτοκινήτου!

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Μια νέα έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς το μαγείρεμα σε γκαζάκι μπορεί να παράγει έως και 100 φορές πιο επικίνδυνα σωματίδια από έναν σωλήνα εξάτμισης αυτοκινήτου!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι τα γκαζάκια απελευθέρωναν νανοσωματίδια που αυξάνουν στους ανθρώπους τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

«Αυτά τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά που δεν μπορείτε να τα δείτε», έχει δηλώσει ο αναπληρωτής καθηγητής Brandon Boor από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Lyles του Purdue.

«Δεν είναι σαν τα σωματίδια σκόνης που θα έβλεπες να επιπλέουν στον αέρα», πρόσθεσε.

Χειρότερο και από εξάτμιση

Για τη μελέτη, όπως ενημερώνει η NY Post, ο Bloor και η ομάδα του χρησιμοποίησαν όργανα τελευταίας τεχνολογίας που αναλύουν την ποιότητα του αέρα. Με αυτήν την τεχνολογία, μπόρεσαν να μετρήσουν αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ένα μόνο νανόμετρο ενώ μαγείρευαν σε μια σόμπα αερίου, μέσα σε μακέτα ενός σπιτιού.

Το μικροσκοπικό σπίτι ήταν εξοπλισμένο με όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού χώρου διαβίωσης, αλλά και με επιπλέον αισθητήρες που κατέγραφαν τον αντίκτυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του αέρα ενός σπιτιού.

Παρόλο που άλλα σωματίδια διαχέονταν γρήγορα σε άλλες επιφάνειες, τα πειράματα έδειξαν ότι μεταξύ 10 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου σωματιδίων που εκλύει το γκαζάκι θα μπορούσαν να «κολλήσουν» στην αναπνευστική οδό ενός ατόμου ενώ ένα γκαζάκι ήταν αναμμένο, συγκέντρωση που δεν θα παρατηρούνταν ακόμα και αν παίρνατε μία «ρουφηξιά» από εξάτμιση αυτοκινήτου.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις οικογένειες να ενεργοποιούν τους απορροφητήρες τους κατά το μαγείρεμα στο γκάζι, κάτι που πιστεύουν ότι πιθανότατα θα ανακατευθύνει τα σωματίδια μακριά από τους πνεύμονές τους.

«Από εδώ και πέρα, πρέπει να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε την έκθεσή μας σε όλους τους τύπους ατμοσφαιρικών ρύπων εσωτερικών χώρων. Με βάση τα νέα μας δεδομένα, θα συνιστούσαμε να θεωρηθεί το αεροζόλ νανοσυμπλέγματος ως ξεχωριστή κατηγορία ατμοσφαιρικών ρύπων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζάκυνθος: Συγκλονίζει ο θάνατος του 2χρονου από επίθεση πιτ μπουλ

Οι γονείς του 2χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του έπειτα από άγρια επίθεση πίτμπουλ μέσα στο σπίτι...

Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά»! – Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα δημητριακά αναδεικνύονται ως η πιο επιβαρυμένη κατηγορία τροφίμων με «παντοτινά χημικά», σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη που εντόπισε υψηλές...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας

Υλικά Για το μοσχαράκι 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα) κομμένο σε κύβους 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 καρότα σε...

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προέτρεψε τον Ν.Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, τον ομόλογό...