Υλικά
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ανάλογα με την υφή που προτιμάς)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα (καβουρδισμένα και χοντροκομμένα)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ετοίμασε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας.
Όταν λιώσει η ζάχαρη, πρόσθεσε το ξύσμα πορτοκαλιού (αν το χρησιμοποιείς). Άφησε το σιρόπι να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά και μετά σβήσε τη φωτιά.
- Καβούρδισε το σιμιγδάλι:
Σε άλλη κατσαρόλα, ζέστανε το λάδι και πρόσθεσε το σιμιγδάλι.
Ανακάτευε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίσει ευχάριστα (περίπου 8-10 λεπτά).
- Πρόσθεσε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες:
Ρίξε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακάτεψε για 1-2 λεπτά.
- Πρόσθεσε το σιρόπι:
Με προσοχή, πρόσθεσε το σιρόπι σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι (πρόσεξε γιατί πιτσιλάει!).
Ανακάτευε συνεχώς μέχρι το μίγμα να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Σχημάτισε τον χαλβά:
Μετέφερε το μίγμα σε μια φόρμα ή σε ατομικά μπολ και πίεσέ το ελαφρά με κουτάλι για να πάρει σχήμα.
- Σερβίρισμα:
Άφησε τον χαλβά να κρυώσει για 1-2 ώρες. Ξεφορμάρισέ τον και πασπάλισε με λίγη κανέλα ή ζάχαρη άχνη αν θέλεις.
