Υλικά για τη Βασιλόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 ml γάλα
- 1 βανίλια (ή εκχύλισμα βανίλιας)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα (όπως cranberries, σταφίδες, ή ψιλοκομμένα βερίκοκα)
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
Υλικά για την Επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα (σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμηση)
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- Αποξηραμένα φρούτα για γαρνίρισμα (όπως φλούδες πορτοκαλιού, cranberries, ή φέτες ακτινίδιο)
Εκτέλεση
Για τη Βασιλόπιτα:
- Προθέρμανση Φούρνου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αέρα) ή 180°C (στις αντιστάσεις).
- Ανάμειξη Υλικών: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Υγρά Υλικά: Ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά.
- Ξηρά Υλικά: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα. Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
- Αποξηραμένα Φρούτα: Αλευρώνουμε ελαφρώς τα αποξηραμένα φρούτα (για να μη βυθιστούν στη ζύμη) και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Ψήσιμο: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή.
Για την Επικάλυψη:
- Σοκολάτα Ganache: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο μείγμα.
- Επικάλυψη: Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά. Απλώνουμε την ganache πάνω από την πίτα, αφήνοντάς τη να καλύψει και τις πλευρές.
Για το Γαρνίρισμα:
Διακοσμούμε την επιφάνεια με αποξηραμένα φρούτα, όπως cranberries, φλούδες πορτοκαλιού ή ψιλοκομμένα βερίκοκα.
