Υλικά
Για τη γαλοπούλα:
- 1 γαλοπούλα (περίπου 4-5 κιλά)
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από 2 πορτοκάλια
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
Για τη γέμιση:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 150 γρ. ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι
- 100 γρ. σταφίδες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρες ή ξανθές)
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 1 μήλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 100 ml λευκό κρασί
- 300 ml ζωμό κότας ή λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία γέμισης:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Ρίξτε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
Προσθέστε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το μήλο, την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τον περισσότερο ζωμό (δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί τελείως). Αλατοπιπερώστε και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.
Προετοιμασία γαλοπούλας:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Πλύνετε καλά τη γαλοπούλα και στεγνώστε την με χαρτί κουζίνας.
Γεμίστε την κοιλότητα της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείστε την με οδοντογλυφίδες ή δέστε τα πόδια της με σπάγκο κουζίνας.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Αλείψτε καλά τη γαλοπούλα με το μείγμα.
Ψήσιμο:
Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε ταψί. Καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 3-4 ώρες (υπολογίστε περίπου 40 λεπτά ανά κιλό).
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο την τελευταία ώρα, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.
Κατά διαστήματα, περιχύνετε τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού για να παραμείνει ζουμερή.
Σερβίρισμα:
Αφήστε τη γαλοπούλα να “ξεκουραστεί” για 15-20 λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Κόψτε σε φέτες και συνοδεύστε με τη γέμιση και πατάτες φούρνου ή πουρέ.
