Υλικά (για 4 άτομα):
-
6 ντομάτες ώριμες
-
4 πιπεριές (κόκκινες και πράσινες)
-
2 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
-
2 μελιτζάνες (προαιρετικά)
-
1½ φλιτζάνι ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για το ταψί)
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1/2 ματσάκι δυόσμο ή βασιλικό (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κουταλάκι ζάχαρη
-
3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες (για το ταψί)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία λαχανικών:
-
Κόψε ένα καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές και άφησέ το στην άκρη.
-
Άδειασε τις ντομάτες με κουτάλι και φύλαξε τη σάρκα τους σε μπολ.
-
Κάνε το ίδιο με τις πιπεριές (αν έχουν σπόρους, πέταξέ τους).
-
-
Γέμιση:
-
Σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει.
-
Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
-
Προσθέτεις τη σάρκα από τις ντομάτες (ψιλοκομμένη), το μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό (1/2 φλ.).
-
Βράζεις τη γέμιση για 5-6 λεπτά (να μείνει ζουμερή, όχι στεγνή).
-
- Γέμισμα και ψήσιμο:
-
Γεμίζεις τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα 3/4 (το ρύζι φουσκώνει).
-
Κλείνεις με τα καπάκια.
-
Τοποθετείς τα γεμιστά σε ταψί, σφηνωμένα για να μη χύνονται.
-
Γεμίζεις τα κενά με πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
-
Περιχύνεις με ελαιόλαδο, λίγο νερό (1 φλ.) και αλατοπίπερο.
-
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
-
