Υλικά:
- 300 γρ. ζυμαρικά (π.χ. φιορεντίνα, σπαγγέτι, πέννες)
- 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια (π.χ. άσπρα ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. τριμμένο παρμεζάνα ή πεκορίνο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
- Βράσε τα ζυμαρικά: Σε αλατισμένο νερό, βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και άφησέ τα αλ ντέντε.
- Μαγείρεψε τα μανιτάρια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και ρίξε τα μανιτάρια. Σόταρέ τα για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Πρόσθεσε το σκόρδο: Ρίξε το σκόρδο και άφησέ το να μαγειρευτεί για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βάλε το κρασί: Σβήσε τα μανιτάρια με το λευκό κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
- Φτιάξε την κρέμα: Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, ανακάτεψε και άφησε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπέρωσε κατά βούληση.
- Συνδύασε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα: Στραγγίζεις τα ζυμαρικά (κρατώντας λίγο από το νερό τους) και τα προσθέτεις στην κρέμα με τα μανιτάρια. Ανακάτεψε καλά για να ενωθούν.
- Προσθήκη τυριού: Ρίξε τον τριμμένο τυρί και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και να γίνει η σάλτσα ακόμα πιο κρεμώδης.
- Σερβίρισμα: Σερβίρεις τα ζυμαρικά με μια ελαφριά γαρνιτούρα φρέσκου βασιλικού, αν θέλεις, και λίγο επιπλέον τυρί από πάνω.
