Υλικά:
- 1 κιλό αρνάκι (ώμος ή σπάλα)
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κρέατος: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το αρνάκι. Κάνουμε μικρές τομές στο κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, τρίβουμε το κρέας με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο. Ρίχνουμε και το μισό χυμό λεμονιού πάνω από το κρέας.
- Σοτάρισμα του αρνιού: Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προετοιμασία της γάστρας: Σε ένα ταψί ή γάστρα, ρίχνουμε τις φέτες πατάτας και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Βάζουμε το αρνάκι πάνω από τις πατάτες.
- Προσθήκη ντομάτας και κρασιού: Περιχύνουμε το αρνάκι με τις τριμμένες ντομάτες και το κρασί. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-2,5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να καραμελώσουν οι πατάτες.
- Ολοκλήρωση: Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, το περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το σερβίρουμε ζεστό.
