Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα μπιφτέκια:
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό)
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη (προαιρετικά)
- 1 αυγό
- 3-4 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα), μουλιασμένο και στραγγισμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- Αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες και τα λαχανικά:
- 4-5 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες
- 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
- 2 ντομάτες, τριμμένες ή σε φέτες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία μπιφτεκιών:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ζυμώνεις καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.
- Πλάθεις τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλεις (περίπου 6-8 μπιφτέκια).
Προετοιμασία λαχανικών:
- Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζεις τις πατάτες, τα καρότα, την πιπεριά και το κολοκυθάκι. Αν χρησιμοποιείς τριμμένη ντομάτα, ρίξε τη πάνω από τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνεις το μείγμα στα λαχανικά και ανακατεύεις καλά.
Ψήσιμο:
- Τοποθετείς τα μπιφτέκια πάνω από τα λαχανικά στο ταψί.
- Προσθέτεις 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί για να μην στεγνώσουν τα λαχανικά.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50-60 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, ανακατεύεις ελαφρώς τα λαχανικά και γυρίζεις τα μπιφτέκια για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Σερβίρισμα:
- Σερβίρεις τα μπιφτέκια μαζί με τα λαχανικά και τις πατάτες. Συνοδεύεται τέλεια με μια σαλάτα ή λίγο γιαούρτι.
