Υλικά:
- 2 χοιρινά κότσια (περίπου 1,5 κιλό το καθένα)
- 6-8 πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλες φέτες)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή ψιλοκομμένες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε φέτες)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ποτήρι νερό ή ζωμό (κοτόπουλου ή λαχανικών)
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μπαχαρικά και μυρωδικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κότσι:
Πλένετε καλά τα κότσια και τα ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας.
Με ένα μαχαίρι, κάντε μικρές χαρακιές στην επιφάνεια του κρέατος και βάλτε μέσα κομμάτια σκόρδου για περισσότερη γεύση.
- Μαρινάδα:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το κρασί, την πάπρικα, το κύμινο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Αλείψτε καλά τα κότσια με τη μαρινάδα και αφήστε τα να μαριναριστούν για 2-3 ώρες στο ψυγείο (ιδανικά όλη τη νύχτα).
- Πατάτες:
Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέστε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, και ανακατέψτε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήσιμο:
Τοποθετήστε τα κότσια πάνω από τις πατάτες στο ταψί.
Ρίξτε το υπόλοιπο της μαρινάδας και προσθέστε τον ζωμό ή το νερό. Τοποθετήστε τα φύλλα δάφνης στο ταψί.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-2,5 ώρες.
- Τελικό ψήσιμο:
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C.
Ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο ρόδινο χρώμα και να καραμελώσουν οι πατάτες.
