Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 200 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 ρέγγες καπνιστές (προαιρετικά, φιλεταρισμένες για πιο εύκολο σερβίρισμα)
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βράσιμο φασολιών:
Στραγγίζεις τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζεις σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα αφήνεις να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.
Στραγγίζεις το πρώτο νερό, ξεπλένεις τα φασόλια και τα ξαναβάζεις σε καθαρό νερό για να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40-50 λεπτά). Πρόσθεσε το φύλλο δάφνης για άρωμα.
- Ετοιμασία λαχανικών:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν.
- Σύνθεση φασολάδας:
Προσθέτεις τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, μαζί με την τριμμένη ντομάτα (ή τον χυμό ντομάτας) και λίγο ζεστό νερό (να καλύπτει τα υλικά).
Αλατοπιπερώνεις και σιγοβράζεις για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να χυλώσει η σούπα.
- Προετοιμασία ρέγκας:
Εάν θέλεις, ξεψαχνίζεις τη ρέγγα και την καθαρίζεις από κόκαλα. Ζεσταίνεις ελαφρώς τη ρέγκα (προαιρετικά) σε σχάρα ή στο φούρνο για πιο έντονη γεύση.
- Σερβίρισμα:
Σερβίρεις τη φασολάδα ζεστή, συνοδεύοντας με κομμάτια ρέγγας στο πλάι ή πάνω από τη σούπα.
Πρόσθεσε φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο για έξτρα γεύση.
