Υλικά:
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε μερίδες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα)
- 1 φλιτζάνι ρύζι γιουβέτσι (κριθαράκι)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (για να σπάσει η οξύτητα της ντομάτας)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα ή παρμεζάνα (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (ή νερό)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε το κοτόπουλο: Ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίστε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφήστε το στην άκρη.
- Σοτάρετε τα λαχανικά: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματίσουν.
- Προσθέστε τις ντομάτες: Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή την κονσέρβα ντομάτας) και τη ζάχαρη. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά.
- Προσθέστε το κοτόπουλο και το κρασί: Βάλτε το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Ρίξτε το ρύζι: Προσθέστε το ρύζι (κριθαράκι), το ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη (αν τη χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε καλά.
- Μαγειρέψτε: Καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και το ρύζι να είναι έτοιμο.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το γιουβέτσι ζεστό, πασπαλισμένο με φέτα ή παρμεζάνα, αν θέλετε.
