Υλικά (για 4-6 άτομα)
-
1 κιλό μοσχάρι (προτείνεται ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
-
500 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένες ντομάτες
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 δαφνόφυλλο
-
Κανέλα (προαιρετικά, 1 ξυλάκι ή λίγο σκόνη)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
1,5 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού
-
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Σοτάρεις το μοσχάρι σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Το βγάζεις και το κρατάς στην άκρη.
-
Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτεις τον πελτέ και καραμελώνεις για 1-2 λεπτά.
-
Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτεις την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, αλάτι-πιπέρι και το κρέας. Ρίχνεις τόσο ζεστό νερό/ζωμό ώστε να σκεπάζεται.
-
Σιγομαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
-
Μεταφέρεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μεγάλο ταψί ή γάστρα. Προσθέτεις το κριθαράκι και λίγο επιπλέον ζεστό νερό (περίπου 2-3 φλιτζάνια).
-
Ψήνεις για 20-30 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι, ανακατεύοντας μια-δυο φορές. Αν χρειαστεί, προσθέτεις κι άλλο νερό.
