Υλικά:
- 1 πακέτο κανελόνια (περίπου 20 τεμάχια)
- 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 200 ml γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Για τη γέμιση:
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σοτάρισε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίξε αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε και κατέβασε από τη φωτιά. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Για την κρέμα:
- Σε κατσαρολάκι, λιώσε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Ρίξε σιγά-σιγά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
- Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακάτεψε μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Για τη συναρμολόγηση:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
- Γέμισε τα κανελόνια με το μίγμα των μανιταριών (χρησιμοποίησε ένα κουταλάκι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής).
- Τοποθέτησε τα γεμισμένα κανελόνια σε ένα λαδωμένο πυρέξ.
- Ρίξε από πάνω την κρέμα που ετοίμασες και πασπάλισε με την τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήσε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν τα κανελόνια.
