Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 βανίλια
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 50 ml κονιάκ
- 350-400 γρ. αλεύρι μαλακό
- 150 γρ. αμύγδαλα (καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα)
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία των αμυγδάλων
Καβούρδισε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Άφησέ τα να κρυώσουν και ψιλόκοψέ τα. - Χτύπημα βουτύρου
Σε ένα μίξερ, χτύπα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και λευκό μείγμα. - Προσθήκη υγρών υλικών
Πρόσθεσε τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακάτεψε καλά. - Ξηρά υλικά
Κοσκίνισε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και πρόσθεσέ τα σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. Μόλις η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται, πρόσθεσε τα αμύγδαλα. - Πλάσιμο
Πλάσε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια ή σχημάτισε μικρά μισοφέγγαρα. Τοποθέτησέ τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. - Ψήσιμο
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Μην τα αφήσεις να σκουρύνουν πολύ. - Πασπάλισμα
Άφησε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρώς. Πασπάλισέ τους πρώτα με λίγη ζάχαρη άχνη όσο είναι χλιαροί, και μετά, αφού κρυώσουν τελείως, τύλιξέ τους σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.
