Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες:
- 1 μέτριο λάχανο
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό)
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο ή τριμμένο)
- 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1-2 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά, για πιο παχύρρευστο αυγολέμονο)
- Ζωμός από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Προετοιμασία του λάχανου:
- Βράσε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Αφαίρεσε το σκληρό κοτσάνι από το λάχανο.
- Τοποθέτησε το λάχανο ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα και βράσ’ το για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα.
- Ξεχώρισε τα φύλλα προσεκτικά και άφησέ τα να στραγγίξουν.
Γέμιση:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το κύμινο (αν χρησιμοποιείς), αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Τύλιγμα:
- Πάρε ένα φύλλο λάχανου, κόψε το σκληρό κεντρικό νεύρο αν είναι παχύ.
- Τοποθέτησε 1 κουταλιά από τη γέμιση στη βάση του φύλλου.
- Τύλιξε το φύλλο σφικτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
- Επανάλαβε για όλα τα φύλλα.
Μαγείρεμα:
- Στρώσε 2-3 φύλλα λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες.
- Τοποθέτησε τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, με το κλείσιμο προς τα κάτω.
- Ρίξε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και σκέπασε με ένα πιάτο (για να μην ανοίξουν στο βράσιμο).
- Γέμισε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθούν και βράσε σε μέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά.
Αυγολέμονο:
- Χτύπα τα αυγά σε ένα μπολ.
- Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και συνέχισε το χτύπημα.
- Ρίξε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα στο μείγμα αυγών (για να μην κόψουν τα αυγά), ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίξε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνώντας την ελαφρά να πάει παντού. Αν θες πιο παχύ αυγολέμονο, μπορείς να διαλύσεις λίγο αλεύρι στον ζωμό πριν το αναμίξεις με τα αυγά.
Σερβίρισμα:
- Άφησε τους λαχανοντολμάδες να σταθούν για 10 λεπτά και σέρβιρε ζεστούς με λίγο έξτρα λεμόνι αν θες.
