Υλικά
Για το κέικ:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο άγλυκο
- 200 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 ml ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο
- 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
- 100 ml γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες)
Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- Ξύσμα πορτοκαλιού ή φλούδες για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του φούρνου:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) ή στους 170°C (στον αέρα). Βουτύρωσε και αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ ή χρησιμοποίησε λαδόκολλα. - Ανακάτεμα στερεών υλικών:
Σε ένα μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πρόσθεσε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά. - Προετοιμασία των υγρών υλικών:
Σε ένα άλλο μπολ, χτύπησε τα αυγά με το ηλιέλαιο. Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. - Συνδυασμός υλικών:
Ρίξε σταδιακά τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρόσθεσε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακάτεψε απαλά. - Ψήσιμο:
Μετάφερε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 45-50 λεπτά. Έλεγξε αν είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. - Επικάλυψη (προαιρετικά):
Ζέστανε την κρέμα γάλακτος και ρίξε τη στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία. Ρίξε τη γκανάζ πάνω από το κέικ και στόλισε με ξύσμα πορτοκαλιού. - Σερβίρισμα:
Άφησε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το κόψεις. Σέρβιρε και απόλαυσέ το!
