Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή νουά), κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτί (400 γρ.) χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γρ. μακαρόνια Νο.6 ή Νο.5
- Τριμμένη κεφαλογραβιέρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμασία του μοσχαριού: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το και αφήστε το στην άκρη.
- Σοτάρισμα λαχανικών: Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
- Σβήσιμο με κρασί: Επιστρέψτε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και σβήστε με το κρασί. Αφήστε το να εξατμιστεί.
- Προσθήκη ντομάτας και μπαχαρικών: Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε 1-2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι και να δέσει η σάλτσα. Ελέγχετε το νερό κατά τη διάρκεια και προσθέστε αν χρειάζεται.
- Βράσιμο των μακαρονιών: Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώστε τα και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και το μοσχάρι από πάνω. Πασπαλίστε με άφθονη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
