Υλικά (για 4 άτομα):
Για το μοσχάρι:
-
1,2 κιλά μοσχάρι (σπάλα ή νουά) κομμένο σε μερίδες
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
1 ποτήρι λευκό κρασί
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
1 φύλλο δάφνης
-
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
-
Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μουστάρδα
Για το πιλάφι:
-
1½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο (ή μπασμάτι)
-
3 φλ. ζωμός από το μοσχάρι ή νερό
-
2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
-
Λίγο λεμόνι ή φλούδα λεμονιού για άρωμα
-
Αλάτι
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις το μοσχάρι:
-
Σε κατσαρόλα σοτάρεις το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο.
-
Ρίχνεις το μοσχάρι και το σοτάρεις καλά από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα.
-
Προσθέτεις το σκόρδο, σβήνεις με το κρασί, ρίχνεις το λεμόνι, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και τόσο νερό όσο να το σκεπάζει.
-
Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγομαγειρεύεις για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, βάλε και λίγη μουστάρδα στο τέλος.
2. Ετοιμάζεις το πιλάφι:
-
Ζεσταίνεις το βούτυρο, ρίχνεις το ρύζι και το καβουρδίζεις για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέτεις το ζωμό ή νερό, αλάτι και τη φλούδα λεμονιού.
-
Σκεπάζεις και βράζεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το υγρό (περίπου 15 λεπτά).
Σερβίρισμα:
-
Τοποθετείς το πιλάφι σαν “βάση” και από πάνω το μοσχαράκι με τη λεμονάτη σάλτσα του.
-
Συνόδευσε με πράσινη σαλάτα ή αγγουροντομάτα με ξύδι.
