Υλικά
- 70 κληματόφυλλα (θέλουμε λίγα επιπλέον για τον πάτο της κατσαρόλας στο βράσιμο)
- χυμός από 3 λεμόνια
- 250 γρ. ρύζι basmati
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 200 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 60 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
- 100 γρ. λάδι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σως γιαουρτιού
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- 1 κ.γ. λάδι
- λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ξεπλένουμε με άφθονο νερό το ρύζι και στη συνέχεια το στραγγίζουμε.
- Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, το ρύζι, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, το καρότο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μαζί.
- Βήμα 3: Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στο χέρι μας (να βλέπουμε τα νεύρα, άρα η γυαλιστερή πλευρά να είναι η εξωτερική), βάζουμε περίπου 2 κ.γ. γέμισης, διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Θέλουμε να προκύψουν 60 ντολμαδάκια.
- Βήμα 4: Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε 10 κληματόφυλλα στον πάτο και στη συνέχεια τοποθετούμε μαλακά τα ντολμαδάκια μας, φροντίζοντας να είναι κοντά το ένα με το άλλο.
- Βήμα 5: Ρίχνουμε πάνω από τα ντολμαδάκια το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (για να μην ξετυλιχτούν). Γεμίζουμε την κατσαρόλα νερό μέχρι να τα καλύψει.
- Βήμα 6: Αφήνουμε να πάρει μία βράση και στη συνέχεια βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25’. Μετά αποσύρουμε και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσουν.
- Βήμα 7: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για τη σως, γιαούρτι, ξύσμα και σταγόνες από λεμόνι, ανθό αλατιού, δυόσμο και λάδι.
- Βήμα 8: Σερβίρουμε με τη σως γιαουρτιού.
