Υλικά:
-
500 ml γάλα (κατά προτίμηση πλήρες ή φυτικό, π.χ. αμυγδάλου)
-
200 ml κρέμα γάλακτος (ή φυτική κρέμα καρύδας)
-
4 κουτ. σούπας κακάο άγλυκο
-
2 κουτ. σούπας στέβια σε σκόνη (ή άλλο υποκατάστατο, ρυθμίζεις την ποσότητα κατά βούληση)
-
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-
80 γρ. ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα), ελαφρώς καβουρδισμένοι και χοντροκομμένοι
-
100 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά, για έξτρα σοκολατένια γεύση)
Εκτέλεση:
-
Ζεσταίνεις το γάλα με την κρέμα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει.
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το κακάο με τη στέβια και προσθέτεις λίγο από το ζεστό μείγμα για να γίνει μια πάστα. Έπειτα ρίχνεις αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα/κρέμα.
-
Ανακατεύεις καλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί τελείως το κακάο.
-
Αν χρησιμοποιήσεις κουβερτούρα, ρίξε την κομμένη σε κομματάκια στο μείγμα και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει πλήρως.
-
Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τη βανίλια και αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
-
Μόλις το μείγμα είναι κρύο, προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς.
Αν έχεις παγωτομηχανή:
Βάζεις το μείγμα στην παγωτομηχανή και χτυπάς σύμφωνα με τις οδηγίες της, μέχρι να δέσει.
Αν δεν έχεις παγωτομηχανή:
-
Ρίχνεις το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και βάζεις στην κατάψυξη.
-
Κάθε 30-45 λεπτά το βγάζεις και το χτυπάς με ένα πιρούνι ή μίξερ χειρός για να σπάσεις τους κρυστάλλους.
-
Επαναλαμβάνεις 4-5 φορές μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
