Υλικά:
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 4 πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 ντομάτες (ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκια ψιλοκομμένη μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και το κρεμμύδι σε κυβάκια ή φέτες. Αν θέλουμε, στραγγίζουμε τις μελιτζάνες για να μειώσουμε την πικράδα τους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό ή το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε φτιάξει και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ψηθούν καλά. Αν θέλουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 10-15 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
- Σερβίρουμε το μπριάμ ζεστό και, αν θέλουμε, προσθέτουμε φρέσκο μαϊντανό από πάνω.
