- Για τη ζύμη
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 πρέζα αλάτι
- Για τη γέμιση
400-500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή όση χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία ζύμης
Σε ένα μπολ, χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτο.
Προσθέτεις τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύεις καλά.
Ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Τυλίγεις τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Συναρμολόγηση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
Παίρνεις τα 2/3 της ζύμης και την ανοίγεις σε φύλλο (περίπου 1 εκ. πάχος) πάνω σε λαδόκολλα.
Την απλώνεις σε στρογγυλή ταρτιέρα (24-26 εκ.) ή ένα ταψί. Φρόντισε να καλύψεις καλά τον πάτο και τα τοιχώματα.
Απλώνεις τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
- Διακόσμηση
Με την υπόλοιπη ζύμη, φτιάχνεις λεπτές λωρίδες ή σχήματα (όπως καρδιές ή αστέρια) και τα τοποθετείς πάνω στη μαρμελάδα, σχηματίζοντας ένα πλέγμα ή όποιο σχέδιο θέλεις.
Ψήσιμο
Ψήνεις για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η ζύμη.
Την αφήνεις να κρυώσει πριν τη σερβίρεις.
Συμβουλή
Μπορείς να προσθέσεις και λίγη κανέλα στη ζύμη ή να αναμείξεις τη μαρμελάδα βερίκοκο με λίγη μαρμελάδα ροδάκινο για πιο έντονη γεύση.
