Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 250 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
- 2 αυγά (προαιρετικά, για περισσότερη συνοχή)
- ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο φύλλο)
- Αλάτι και πιπέρι (με μέτρο, λόγω της φέτας)
Εκτέλεση
Προετοιμασία γέμισης:
Πλύνε καλά το σπανάκι και ζεμάτισέ το σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, αν είναι φρέσκο. Στράγγισέ το καλά και ψιλόκοψέ το.
Ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρισε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε το σπανάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανακάτεψε. Άφησε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Ρίξε τη θρυμματισμένη φέτα και (προαιρετικά) τα αυγά. Ανακάτεψε καλά και δοκίμασε για αλάτι και πιπέρι.
Στήσιμο πίτας:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Λάδωσε καλά ένα ταψί και άπλωσε το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να προεξέχει από τις άκρες. Λάδωσε το φύλλο και συνέχισε με άλλα 3-4 φύλλα (κάθε φύλλο να το λαδώνεις).
Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ την ομοιόμορφα.
Κάλυψε με 3-4 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Γύρισε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να «κλείσεις» την πίτα.
Χάραξε ελαφρώς την πίτα σε κομμάτια και ράντισε με λίγο νερό για να μη στεγνώσουν τα φύλλα.
Ψήσιμο:
Ψήσε στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Σερβίρισμα:
Άφησέ την να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρεις. Είναι τέλεια ζεστή, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου!
