Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 μεγάλο ψάρι (π.χ. τσιπούρα, λαβράκι ή φαγκρί) ~1,2-1,5 κιλό ή 2 μέτρια
-
4-5 μέτριες πατάτες
-
3 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα αποφλοιωμένες)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
1 ποτήρι λευκό κρασί
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
-
Μαϊντανός ή φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
-
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία:
-
Καθάρισε το ψάρι ή ζήτησε να σου το καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο.
-
Κόψε τις πατάτες σε ροδέλες και βράσ’ τες για 5-6 λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρώς.
-
Ψιλόκοψε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το σκόρδο.
-
-
Σοτάρισμα (προαιρετικά αλλά νόστιμο):
-
Σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.
-
Πρόσθεσε τις ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα), τον πελτέ, το κρασί, λίγο νερό και τα μπαχαρικά.
-
Άφησε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά να “δέσει” η σάλτσα.
-
-
Στήσιμο στο ταψί:
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
-
Στρώσε τις πατάτες στο ταψί, βάλε λίγο αλάτι και ρίγανη.
-
Τοποθέτησε από πάνω το ψάρι και ρίξε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας.
-
Πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό αν χρειάζεται.
-
-
Ψήσιμο:
-
Ψήσε για 40-50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού).
-
Στο ενδιάμεσο μπορείς να περιχύσεις το ψάρι με τα υγρά του.
-
-
Σερβίρισμα:
-
Πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό και σέρβιρε με λεμόνι και φρέσκο ψωμί.
-
