Υλικά
- 1 κιλό ψάρι (π.χ. μπακαλιάρος, σκορπίνα ή συναγρίδα)
- 4-5 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 1 κρεμμύδι, ολόκληρο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 2 ντομάτες, τριμμένες (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κρόκος αυγού (προαιρετικά, για αυγολέμονο)
- Αλάτι και πιπέρι
- Νερό
Εκτέλεση:
Βράσιμο του ψαριού
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε το ψάρι με νερό που να το καλύπτει. Προσθέστε λίγο αλάτι και αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά.
Αφαιρέστε το ψάρι με προσοχή και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο. Σουρώστε το ζωμό και κρατήστε τον.
Προετοιμασία λαχανικών
Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το ζωμό ψαριού και βάλτε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και το σέλινο.
Βράστε τα λαχανικά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, αν χρησιμοποιείτε.
Καθαρισμός ψαριού
Ξεψαχνίστε το ψάρι, αφαιρώντας το κεφάλι, τα κόκαλα και το δέρμα. Κρατήστε τη σάρκα του ψαριού χωριστά.
Τελικό βήμα
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, επιστρέψτε το ψάρι στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση σας.
(Προαιρετικό Αυγολέμονο)
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τον κρόκο αυγού με τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές από τον ζεστό ζωμό της σούπας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην “κόψει” το αυγό. Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με λίγο φρέσκο ψωμί και μια σταγόνα επιπλέον ελαιόλαδο για γεύση.
