Υλικά
- 1 φλ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα)
- 1 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση μακρύκοκκο ή μπασμάτι)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 4 φλ. νερό (ή ζωμό λαχανικών)
- 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράσιμο των ρεβυθιών: Αν τα ρεβίθια είναι μουλιασμένα, στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό. Βράστε τα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάστε τη βάση: Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέστε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά: Ρίξτε τις ντομάτες, το κύμινο και τον κόλιανδρο (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει.
Προσθέστε τα ρεβίθια και το νερό: Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, στραγγίξτε τα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ρίξτε το νερό ή τον ζωμό και το φύλλο δάφνης. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι: Στη συνέχεια, ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση και καλύψτε την κατσαρόλα. Βράστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
Τελειώστε: Αφού το φαγητό είναι έτοιμο, αν θέλεις, προσθέστε χυμό λεμονιού για επιπλέον φρεσκάδα και ανακατέψτε.
