Υλικά για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ξίδι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για το ρύζι
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι
- 4 φλ. νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Για τα σουτζουκάκια:
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το κύμινο, την κανέλα, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς, αφού θα μαγειρευτούν στη σάλτσα).
Για τη σάλτσα:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον πελτέ ντομάτας για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για το ρύζι:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με λίγο αλάτι και μόλις βράσει, προσθέτουμε το ρύζι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (περίπου 12-15 λεπτά).
- Στο τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά με τη σάλτσα τους πάνω από το ρύζι. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια σαλάτα εποχής ή λίγη φέτα.
