Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ή 800 γρ. κατεψυγμένο)
-
1 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Χυμός από 1 λεμόνι (ή και παραπάνω ανάλογα το γούστο)
-
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
-
Αλάτι & πιπέρι
-
2½ φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
Προαιρετικά:
-
1 ντομάτα τριμμένη (για πιο πλούσια γεύση)
-
Φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
-
Καθαρίζεις και πλένεις καλά το σπανάκι. Αν είναι φρέσκο, το χοντροκόβεις.
-
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρεις το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτεις το σπανάκι και ανακατεύεις μέχρι να μαραθεί.
-
Αν χρησιμοποιήσεις ντομάτα, την προσθέτεις τώρα.
-
Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέτεις το ζεστό νερό ή τον ζωμό, αλατοπιπερώνεις και χαμηλώνεις τη φωτιά.
-
Μαγειρεύεις με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να σωθούν τα υγρά.
-
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτεις τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού.
-
Αφήνεις το φαγητό να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά πριν σερβίρεις.
