ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Υποβρύχιο: Το γλυκό της παιδικής μας αθωότητας

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Σε μια εποχή που τα σύνθετα γλυκά και τα περίτεχνα επιδόρπια έχουν γεμίσει τα ζαχαροπλαστεία, ένα λευκό, ταπεινό κουταλάκι συνεχίζει να «βουτά» σε ποτήρι με παγωμένο νερό και να ξυπνά αναμνήσεις.

Ο λόγος για το υποβρύχιο, ή αλλιώς βανίλια στο νερό, ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά της ελληνικής παράδοσης.

Ένα κουταλάκι νοσταλγίας

Για πολλούς, το υποβρύχιο είναι κάτι παραπάνω από ένα γλυκό. Είναι το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς.

Είναι η δροσιά ενός ποτηριού νερό σε μεσημεριανή ραστώνη. Είναι το γέλιο του επισκέπτη που εκπλήσσεται όταν του προσφέρεται αυτό το λευκό, ελαστικό “μυστήριο” μέσα στο ποτήρι. Ένα απλό κέρασμα, που όμως ενσαρκώνει τη φιλοξενία και την ελληνική ζεστασιά.

Από τη Μικρά Ασία με αγάπη

Η ιστορία του ξεκινά από τη Μικρά Ασία, όπου γλυκίσματα από μαστίχα ή βανίλια προσφέρονταν συχνά σε γιορτές και επισκέψεις.

Με την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 1922, το γλυκό υιοθετήθηκε και ρίζωσε βαθιά στην ελληνική κουλτούρα, διατηρώντας την απλότητά του αλλά και την ουσία του: ένα κουταλάκι χαράς.

Τι είναι στην πραγματικότητα το υποβρύχιο;

Πρόκειται για μια παχιά, λευκή πάστα – συνήθως με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας Χίου – που προσφέρεται σερβιρισμένη σε ένα ποτήρι με κρύο νερό.

Το κουτάλι «βουλιάζει» μέσα στο ποτήρι, εξού και η ονομασία «υποβρύχιο». Η υφή του είναι μοναδική: μαστιχωτή αλλά απαλή, και η γεύση του απλή αλλά απόλυτα χαρακτηριστική.

Ένα γλυκό που αντέχει στον χρόνο

Παρά τις γαστρονομικές τάσεις και τις μοντέρνες επιρροές, το υποβρύχιο δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Σερβίρεται ακόμη σε καφενεία, παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, πανηγύρια και γιορτές.

Εμφανίζεται μάλιστα και σε νέες εκδοχές, όπως με άρωμα τριαντάφυλλο, κακάο ή μέντα, χωρίς όμως να χάνει τη νοσταλγική του ταυτότητα.

Το γλυκό που μας ενώνει

Το υποβρύχιο δεν είναι απλώς ένα επιδόρπιο. Είναι μέρος της συλλογικής μας μνήμης. Ένα σύμβολο ελληνικότητας, απλότητας και παιδικής αθωότητας.

Κάθε φορά που γεύεσαι τη γλυκιά του ελαστική πάστα, είναι σαν να επιστρέφεις για λίγο στο σπίτι εκείνο, στην αυλή εκείνη, όπου το καλοκαίρι ήταν πάντα πιο φωτεινό – και το νερό πάντα πιο δροσερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζάκυνθος: Συγκλονίζει ο θάνατος του 2χρονου από επίθεση πιτ μπουλ

Οι γονείς του 2χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του έπειτα από άγρια επίθεση πίτμπουλ μέσα στο σπίτι...

Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά»! – Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα δημητριακά αναδεικνύονται ως η πιο επιβαρυμένη κατηγορία τροφίμων με «παντοτινά χημικά», σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη που εντόπισε υψηλές...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας

Υλικά Για το μοσχαράκι 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα) κομμένο σε κύβους 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 καρότα σε...

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προέτρεψε τον Ν.Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, τον ομόλογό...