Υλικά (για ~40–45 κομμάτια)
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
-
80 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 κρόκος αυγού
-
1 βανίλια
-
1 κ.σ. κονιάκ ή ούζο (προαιρετικά)
-
300–330 γρ. αλεύρι μαλακό
-
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα & χοντροκομμένα
-
1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα
-
Άχνη ζάχαρη
-
(προαιρετικά) 1 βανίλια στην άχνη
Εκτέλεση
-
Χτυπάς το βούτυρο με μίξερ για 8–10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά (αυτό είναι το μυστικό).
-
Προσθέτεις την άχνη, συνεχίζεις το χτύπημα.
-
Ρίχνεις κρόκο, βανίλια, κονιάκ και αλάτι.
-
Χαμηλώνεις ταχύτητα και προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχεις μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
-
Ανακατεύεις τα αμύγδαλα με σπάτουλα.
-
Πλάθεις μικρά μισοφέγγαρα ή μπαλάκια.
-
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, αντιστάσεις, για 18–20 λεπτά (να μείνουν ανοιχτόχρωμοι).
-
Τους αφήνεις να κρυώσουν τελείως.
-
Πασπαλίζεις με πολλή άχνη.
